Voor wie?

Voor wie is de behandeling geschikt?

De behandeling is bestemd voor klachten in het hele gewrichtensysteem. Het meest voorkomend zijn klachten van

  • nek, schouder, elleboog, pols en vingergewrichten;
  • rug, heup, knie, enkel, voet en teengewrichten;
  • whiplash, RSI bekkeninstabiliteit, hernia.

Ook klachten die ontstaan omdat een probleem in de wervelkolom doorwerkt op het autonome (vegetatieve) zenuwstelsel kunnen met gunstig worden beïnvloed, zoals

  • hoofdpijn, migraine, duizeligheid;
  • keel-, neus- en oorklachten;
  • vermoeidheid en depressies.

Mensen die te maken hebben met een of meer van bovenstaande klachten kunnen baat hebben bij een behandeling.

Vanaf welke leeftijd is de behandeling geschikt?

De behandeling is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Het is gebleken dat ook bij mensen die al jarenlang klachten hebben, heel goede resultaten te boeken zijn. 

Pijn is een belangrijk signaal

Pijn is een signaal van het lichaam om aan te geven dat er iets mis is. Iemand die pijn heeft gaat op onderzoek uit om te achterhalen wat die pijn veroorzaakt. Pijn is dus eigenlijk heel belangrijk voor het behoud van gezond weefsel bij iedereen die een normaal leven leidt.

Pijnlijke gewrichten

Veel mensen krijgen gedurende hun leven te maken met een pijnlijk gewricht of pijnlijke gewrichten. Dat kan komen door een valpartij, overbelasting of een sportblessure. Soms is een probleem met het gewricht aangeboren. Meestal herstelt het gewricht wel weer, maar er kunnen ook blijvende problemen ontstaan.

De ‘uitwijkhouding’

Als een van de gewrichten in het lichaam pijnlijk is, dan probeert het lichaam ‘automatisch’ (uit een reflex) dat gewricht zoveel mogelijk te ontzien. Bijvoorbeeld door minder op het gewricht te leunen. Het lichaam gaat dan in een andere stand staan en belast daardoor andere spieren en gewrichten extra. In technische termen heet dat een ‘uitwijkhouding’. Veel voorkomende uitwijkhoudingen zijn scheefstand van het hoofd, verschil in schouderhoogte, bochten in de wervelkolom of een scheefstaand bekken.

Zo’n uitwijkhouding is tijdelijk nuttig om pijn te vermijden en het aangedane gewricht te laten herstellen. Bij een blijvende uitwijkhouding worden andere gewrichten en spieren extra belast om het pijnlijke gewricht te ontzien, terwijl het pijnlijke gewricht als het ware ‘vastroest’, omdat het bijna niets meer hoeft te doen. 

De oorsprong van de pijn

Doordat andere spieren en gewrichten extra belast worden en overbelast kunnen raken, kan het gebeuren dat steeds meer spieren en gewrichten ontzien moeten worden en uitwijkhoudingen steeds extremere vormen aannemen. De uiteindelijke gewrichten die klachten geven hoeven geen directe relatie te hebben met de oorspronkelijk gevoelige gewrichten. Deze kunnen daardoor snel over het hoofd gezien worden terwijl zich hier toch de oorsprong van de klachten bevindt. Pijnlijke gewrichten en spieren, maar ook de bijbehorende uitwijkhouding kunnen allerlei klachten veroorzaken. Naast pijn aan gewrichten en spieren kunnen bijvoorbeeld ook hoofdpijnen en vermoeidheid optreden.

Geen rigoureuze ingrepen nodig

Het is belangrijk alle gewrichten van het menselijke lichaam, met hun bijbehorende spieren en zenuwen als één geheel te bekijken. Alle gewrichten worden onderzocht en behandeld ook de ogenschijnlijke gezonde gewrichten worden behandeld waardoor de oorzaak wordt aangepakt.