Behandeling

Over de behandeling van artrokinesiologie

Eerste bezoek: analyse

Bij het eerste bezoek zal de artrokinesioloog een omschrijving van de klachten vragen en de duur van de klachten vaststellen. Daarnaast wordt gekeken naar de momenten waarop de pijn optreedt. Het belangrijkste bij het eerste bezoek is echter dat de artrokinesioloog de huidige conditie van het hele gewrichtensysteem in kaart zal brengen. Bij de analyse worden niet alleen alle gewrichten van de wervelkolom, arm en been betrokken, maar ook de kaakgewrichten en de schedelnaden.

Dat gebeurt niet met allerlei ingewikkelde apparatuur, maar gewoon door goed te kijken. Door zorgvuldig te observeren gedurende een aantal bewegingen en metingen wordt duidelijk waar problemen in het bewegingsapparaat zich bevinden.

Behandelplan: herstellen van de beweeglijkheid

Aan de hand van deze informatie wordt het behandelplan opgesteld. Veel artrokinesiologen maken bij het eerste bezoek foto’s van de staande houding. Uitwijkhoudingen zijn in vele gevallen op de foto’s goed te zien. Gedurende de behandeling kunnen de foto’s van het eerste bezoek steeds worden geraadpleegd om de veranderende lichaamshouding en de voortgang in beeld te brengen.

De behandelingen bestaan uit het zeer gericht en uiterst nauwkeurig herstellen van de beweeglijkheid van alle gewrichten die niet naar behoren functioneren. Een botstuk wordt stevig op z’n plek gehouden, terwijl het andere botstuk wordt bewogen. Zo krijgt het gewricht meer ruimte.

Behandelingen: alle samenhangende gewrichten

De artrokinesioloog voert alle bewegingen uit met vingerkracht. De uitgeoefende kracht is maar klein, maar door heel precies te werk te gaan, is dat kleine beetje kracht uiterst effectief.

Niet alleen de beweeglijkheid van het gewricht dat de klachten heeft veroorzaakt wordt aangepakt, maar ook de beweeglijkheid van alle gewrichten die ermee samenhangen worden aangepakt. Het is belangrijk om op te merken dat er geen botten worden gekraakt. Er wordt niets met geweld rechtgezet. Dat zou immers kunnen beteken dat er later weer iets ‘terug schiet’.

Praktijk Heemstra

Over de praktijk
Lees meer