Krachtverlies arm of hand

 

Krachtverlies arm en/of hand

Heeft u last van krachtverlies in uw arm of hand. U kunt er geen kracht mee zetten. Uw handen voelen slap en machteloos aan. Knijpen of tillen is lastig. U heeft een slap gevoel en uw gewone dagelijkse handelingen worden belemmerd: schrijven, dragen, werken of sporten. Wat nu?

Mogelijke oorzaken krachtverlies arm en handen

Misschien kent u zelf al wel de oorzaak van het krachtverlies in uw arm of hand: u heeft uw arm een paar weken in een mitella of in het gips gehad na een val of breuk. En nu uw hand of uw arm weer ‘vrij’ is merkt u dat de spierkracht is afgenomen. En dat is logisch. Het is net als dat u een paar dagen in bed moest blijven en u daarna nauwelijks meer in beweging kon komen.

Krachtverlies door blokkades

Vanuit de hersenen worden via het zenuwstelsel de spieren aangestuurd. Bij blokkades in het zenuwstelsel wordt de signaaloverdracht verstoord, dit leidt tot verminderde kracht of motoriek.

Of er is een andere voor u onbekende oorzaak. En daar kunt u behoorlijk ongerust van worden.

‘Onhandig’

Wat de oorzaak ook is, u merkt dat u maar lastig iets kunt doen met uw arm of hand. Het krachtverlies manifesteert zich elke dag, zelfs in de gewone dagelijkse bewegingen: een dop losdraaien, een pan tillen of een stoel verzetten. U wordt kortom belemmerd in uw dagelijkse doen en laten. En dat komt door de verminderde kracht in uw arm of hand. Misschien merkt u ook verminderde motoriek bijvoorbeeld bij het schrijven.

Trainen na krachtverlies arm en handen

De oplossing voor krachtverlies in arm of hand lijkt behoorlijk voor de hand te liggen: trainen. Zorgen dat de spieren weer sterker worden. En dat betekent krachtoefeningen, werken met gewichten en andere weerstanden. En werken aan de coördinatie: grote en kleine handelingen uitvoeren, oefeningen met een bal of ander voorwerp. Eigenlijk kunt u dat thuis zelf bedenken en anders helpt het internet u wel op weg. Maar, er is een maar.

Trainen met blokkades

Het kan zijn dat de oorzaak van het krachtverlies ligt in het zenuwstelsel. Dan kost trainen op kracht en coördinatie veel energie en tijd en u merkt maar weinig vooruitgang. Als het krachtverlies in uw arm of hand veroorzaakt wordt door een blokkade of storing in het zenuwstelsel kunt u trainen wat u wilt maar het schiet niet erg op. Het is als alsof u rijdt met de handrem erop. Wat doet u dan?

Geen duidelijke oorzaak van krachtverlies arm of handen

Als de klacht geen duidelijke oorzaak heeft kunt u contact opnemen met een specialist. Ook als uw arm of handen langere tijd immobiel zijn geweest en training veel moeite kost is dat verstandig. Dus merkt u dat trainen niet het beoogde effect heeft, neem dan contact op met Praktijk Heemstra.

Met artrokinesiologie gaan we naar de basis

Artrokinesiologie kijkt naar de basis van het probleem. Door het probleem daar aan te pakken waar het is begonnen kan het beter opgelost worden. Om de oorzaak vast te stellen is het belangrijk om naar het hele systeem rondom de armen en/of handen te kijken. Met artrokinesiologie kijken we zelfs naar het gehele lichaam en ook naar het zenuwstelsel. Door behandeling op het zenuwstelsel gaat de handrem eraf en merkt u gelijk verbetering

Artrokinesiologie is een manuele therapie en een afgeleide van fysiotherapie (Kinesitherapie is een Belgische therapie die we in Nederland fysiotherapie noemen). Het is de leer (logie) van de beweging (kinesi) van de gewrichten (artro).

Lees hier meer over de behandeling.

pijn rmiddenrif uitstralend naar rug

Vrijblijvend advies

Krachtverlies kan u behoorlijk beperken. Helpt oefenen niet voldoende? Artrokinesiologie biedt uitkomst. Het is een vrij nieuwe therapie in Nederland.
Hier leest u meer over artrokinesiologie
.

Artrokinesioloog / fysiotherapeut

Neem contact op met therapeut Dhr. G.K. Heemstra voor vrijblijvend advies over uw klachten.