FAQ

Veelgestelde vragen over Artrokinesiologie

Voor welke klachten kan ik bij een artrokinesioloog terecht?
Alle klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, zoals gewrichten en spieren. Daarnaast kan het ook helpen bij klachten als hoofdpijn, migraine, ademhaling en vermoeidheid. Meer informatie over de behandeling vindt u bij voor wie.
Is de behandeling pijnlijk?
De behandeling is niet pijnlijk. Er wordt tijdens de behandeling gewerkt met lichte tot stevige vingerdruk. De één voelt deze druk meer dan de ander maar wordt niet als pijnlijk ervaren. Meer informatie over de behandeling vindt u bij  behandeling.
Waarom wordt het hele lichaam behandeld terwijl ik maar last heb van één gewricht?

Het lichaam werkt als één geheel en moet ook als zodanig behandeld worden. Als een bepaald gewricht gevoelig is zal het lichaam dat gewricht proberen te ontzien door een uitwijkhouding aan te nemen. Hierdoor worden andere gewrichten en spieren extra belast waardoor die ook gevoelig kunnen worden waardoor het lichaam weer een andere houding moet aannemen. Uiteindelijk kan het lichaam geen kant op. Het gewricht wat nu gevoelig is hoeft dus niet de bron van de klachten te zijn. Meer informatie over de behandeling vindt u bij de behandeling.

Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?

Als u aanvullend verzekerd bent wordt de behandeling deels of helemaal vergoed. De hoogte van de vergoeding hangt af van de verzekeraar en de polis. Meer informatie over de vergoeding vindt u bij Tarieven.

Hoeveel behandeling zijn er nodig om van mijn klacht af te komen?

De hoeveelheid behandelingen is afhankelijk van uw klacht en de mate hiervan. Gemiddeld genomen zijn er tussen de 3 en 6 behandelingen nodig.

Kan het zijn dat na de eerste behandeling de klachten erger lijken te zijn geworden?

Zo kunt u dat wel ervaren. Dit komt doordat het lichaam moet wennen aan de standsverandering. Na lange tijd in een scheve stand te hebben gefunctioneerd zijn bepaalde spieren en gewrichten ontzien. Deze gaan nu weer meedoen wat onwennig aanvoelt. Meer informatie over de behandeling vindt u bij behandeling.

Wat moet ik meenemen naar de behandeling?

Bij de eerste behandeling een geldig legitimatiebewijs, dit kan een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs zijn.

Wat te doen bij nekklachten?

Nekklachten: De nek vormt de verbinding tussen het hoofd en de rest van het lichaam. Door deze belangrijke schakel kunnen de hersenen het lichaam aansturen. Vanaf de nek vertakken de zenuwen van het centrale zenuwstelsel zich naar de rest van het lichaam. Hoe verder naar beneden hoe meer zenuwen zich afsplitsen. Bij de nek bevinden zich dus de meeste zenuwen. Niet zo gek dus dat bij nekpijn het hele lichaam hier last van kan hebben.

Hoewel de nek de meeste zenuwen bevat zijn de wervels maar klein vergeleken met de wervels lager in de wervelkolom. Dit maakt de nek extra kwetsbaar. Bij de behandeling is dus voorzichtigheid geboden. De artrokinesioloog zal nooit gewrichten kraken of standsveranderingen forceren. Dit geldt al helemaal voor de nek.

Lees verder

Wat te doen bij rugklachten?

80% procent van de Nederlandse bevolking heeft last of heeft last gehad van rugpijn. Deze pijn bevindt zich voornamelijk in de onderrug maar kan ook voorkomen in de bovenrug. Het is niet verwonderlijk dat zoveel mensen last hebben van de onderrug. De meeste krachten op het lichaam komen uiteindelijk aan op de onderrug. Het dragen van een zwaar voorwerp gaat via de armen naar de schouders en komt neer op de onderrug. Zolang de rug in de juiste positie wordt belast kan deze veel hebben.

Lees verder

Wat is artrokinesiologie?
Artrokinesiologie is een samenvoeging van de woorden articulatio (gewricht), kinematica (beweging) en logos (leer). Het is dus de leer van de beweging van de gewrichten.

In het menselijk lichaam bevinden zich meer dan 200 gewrichten met ieder zijn eigen unieke functie en beweeglijkheid. Een storing in een van deze gewrichten kan zorgen dat andere gewrichten dit gaan compenseren wat leidt tot overbelasting of uitwijkhouding, met diverse lichamelijke klachten tot gevolg. De oorzaak van een klacht hoeft dus niet dezelfde locatie te hebben als daar waar de klacht zich uit.

Lees verder