Schouderklachten

Zonder kraken of oefeningen van uw schouderklachten af.

Het schoudergewricht is een kogelgewricht, bestaande uit een kop en een kom, net als het heupgewricht. In tegenstelling tot het heupgewricht is bij het schoudergewricht de kom zo groot als een theelepel. Dit zorgt ervoor dat de mobiliteit van de schouder vele malen groter is dan dat van het heupgewricht.

Kwetsbaar gewricht

De stabiliteit daarentegen is minder groot dan dat van het heupgewricht en is vooral afhankelijk van de omliggende structuren als ligamenten en rotator-cuffspieren. Deze vergrote mobiliteit en lichte stabiliteit maakt het schoudergewricht kwetsbaar voor blessures. Dit is de reden waarom de schouder sneller uit de kom schiet dan de heup. Bij de heup gaat het dan meestal om een trauma of slecht zittende heupprothese.

Meerdere gewrichten in de schouder

Boven de kop en de kom bevindt zich het schouderdak. Dit is een deel van het schouderblad waar spieren aanhechten en waar het sleutelbeen verbinding mee heeft. De sleutelbeenderen en de schouderbladen vormen de schoudergordel. De schoudergordel verbindt de schouders met de borstkas. Naast de schoudergordel spelen ook een deel van de ruggenwervels een rol bij bewegingen.

Snel overbelasting of blessure aan schouder

Meerdere gewrichten spelen dus een rol bij het bewegen van de schouder. Als één of meerdere van die gewrichten niet optimaal functioneren zal het lichaam meer vragen van de andere gewrichten wat kan leiden tot overbelasting of blessures.

 

Schouderklachten