Nekklachten

Zonder kraken of oefeningen van uw nekklachten af.

Nekklachten: De nek vormt de verbinding tussen het hoofd en de rest van het lichaam. Door deze belangrijke schakel kunnen de hersenen het lichaam aansturen. Vanaf de nek vertakken de zenuwen van het centrale zenuwstelsel zich naar de rest van het lichaam. Hoe verder naar beneden hoe meer zenuwen zich afsplitsen. Bij de nek bevinden zich dus de meeste zenuwen. Niet zo gek dus dat bij nekpijn het hele lichaam hier last van kan hebben.

Niet forceren

Hoewel de nek de meeste zenuwen bevat zijn de wervels maar klein vergeleken met de wervels lager in de wervelkolom. Dit maakt de nek extra kwetsbaar. Bij de behandeling is dus voorzichtigheid geboden. De artrokinesioloog zal nooit gewrichten kraken of standsveranderingen forceren.

Dit geldt al helemaal voor de nek. Door de nek met lichte vingerdruk te mobiliseren wordt meer bereikt dan met grof geweld, wat niet alleen schadelijk is voor de wervels maar ook voor de omliggende structuren als spieren, ligamenten en (slag)aders. Door de lichte druk wordt er geen afweerspanning gegenereerd door het lichaam en merkt u na de behandeling gelijk resultaat.

Nekklachten bij stress

Vanwege de kwetsbaarheid van de nek zal het lichaam deze te allen tijde beschermen tegen gevaar van buitenaf. Stel, u hoort een harde knal. U komt door de stresshormonen gelijk in de ‘’vecht of vlucht’’ stand, duikt ineen en spant uw nekspieren aan. Mocht er door de knal een voorwerp tegen uw nek komen dan is deze beschermd door de spierspanning. Na enkele seconden realiseert u zich dat de knal loos alarm was. U richt zich op, de nekspieren ontspannen zich en u gaat weer verder.

Bij alledaagse stress blijft door het stresshormoon de nekmusculatuur gespannen om deze te beschermen. Hoewel deze spierspanning minder hoog zal zijn dan bij een plotse harde knal, is de spierspanning wel aanwezig. Dit zorgt voor een stijve nek en triggerpoints (afvalophopingen in de spier).

Centrale zenwstelsel “resetten”

Bij behandeling via de gewrichtsketen wordt het centrale zenuwstelsel ‘’gereset’’, waardoor er een gelijkmatige spierspanning ontstaat en de spanning op de nek afneemt. Niet alleen na een periode van stress waarbij u last blijft houden van nekklachten is deze behandeling aan te raden. Ook tijdens stressperiodes helpt de behandeling de spanning te verminderen.

Als de oorzaak ligt in werk of thuissituatie kan de artrokinesioloog de oorzaak niet wegnemen maar de behandeling kan u wel helpen door deze moeilijke periode heen te komen.

Nekklachten